Vanaf 1 oktober krijg je bij de autokeuring voor bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren niet langer een waarschuwing, maar een rood keuringsbewijs. De nieuwe regelgeving bestaat al bijna twee jaar, maar bestuurders kregen een ruime overgangsperiode om hun wagen in orde te brengen. Die is nu bijna afgelopen.
Over welke gebreken gaat het?
– De verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten werkt niet op het dashboard.
– De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
– Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten achteruitrijlichten, breedtelichten, richtingaanwijzers, reflectoren en zijmarkeringslichten.
Wie zo’n defect heeft, zal in plaats van een waarschuwing meteen een rode kaart krijgen. De wagen moet dan binnen de vijftien dagen opnieuw gekeurd worden.
Wat verandert er niet?
– De keuring van de grootlichten en dimlichten
– De keuring van de afstelling van de lichten
Wat is het doel?
De Europese Unie wil met deze verstrenging de verkeersveiligheid verhogen. De nieuwe regels liggen ook in lijn met ‘Vision Zero’, de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2050 geen verkeersdoden meer te hebben.
Waarom pas vanaf oktober?
De nieuwe regelgeving geldt eigenlijk al sinds 1 december 2019. De Vlaamse overheid en sectorfederatie GOCA Vlaanderen voorzagen echter een overgangsperiode van een jaar om bestuurders de kans te geven eventuele gebreken te laten herstellen zonder daarvoor de kosten van een herkeuring te moeten betalen. Een waarschuwing op het keuringsbewijs herinnerde bestuurders eraan dat de auto na de overgangsperiode wel degelijk in orde moet zijn. Omwille van de coronacrisis werd die termijn nog eens verlengd tot 30 september.
Hoe kan u het bezoek aan de autokeuring voorbereiden?
– Controleer of alle lichten op uw voertuig werken, in goede staat én goed bevestigd zijn.
– Kijk na of de reflectoren, koplamplenzen of -glazen niet beschadigd zijn. Een barstje of kras is niet erg, maar als er perforaties zijn waar water kan inlopen moet dit hersteld worden.
– Controleer of alle verklikkerlichtjes op het dashboard voor dimlichten, grootlichten, waarschuwingsknipperlichten, mistvoorlichten en mistachterlichten naar behoren werken.
– Kijk uw laatste keuringsbewijs na: staan er opmerkingen op over een technisch tekort? Laat dit dan zo snel mogelijk herstellen.
– Wacht niet tot het laatste moment om een bezoek aan de keuring te plannen of om een afspraak te maken.